woman wearing silver-colored ring

Geeft niks, mag best

De afgelopen weken heb ik, met heel veel verschillende mensen, heel veel verschillende mooie gesprekken gevoerd. Mensen die het moeilijk hadden met opvoeden, mensen die het moeilijk hadden met relaties, mensen die het moeilijk hadden met in beweging komen, en met nog heel veel andere ‘problemen’

Één ding wat elke keer weer terugkwam is het (zelf)oordeel over deze zaken. “Ik ben niet goed genoeg” en het onvermogen om er iets aan te doen. Precies dit oordeel veroorzaakt het lijden. Gek genoeg zijn al deze mensen heel goed in staat om, wanneer ze precies hetzelfde bij iemand anders horen, iets te zeggen als: “ach joh, je doet toch je best.” “Het komt wel goed.”

We zijn zo kritisch op onszelf. In dit artikel ga ik even niet in op de oorzaken (je familiesysteem bijvoorbeeld), maar wil ik je een heel simpele en superhandige tip geven.

Wees je eigen beste vriend, of in ieder geval praat tegen jezelf als je eigen beste vriend. Liefdevol, begripvol en eerlijk. Heel handig, want je hebt jezelf altijd bij je.

Hoe dan? nou door gewoon elke keer als je jouw innerlijke criticus weer eens te keer hoort gaan gewoon tegen jezelf te zeggen: “geeft niks, mag best”

O sukkel, waarom scheld je nou weer tegen je kind? “geeft niks, mag best” Waarom noem ik mezelf nou sukkel? “geeft niks, mag best”. Waarom doe ik de was niet? “geeft niks, mag best”. Waarom val ik slaap tijdens mediteren? “geeft niks, mag best”. Waarom heb ik nou toch weer de hele zak chips leeggegeten? “geeft niks, mag best”.

En ja, natuurlijk zijn sommige dingen niet handig, wil je ze graag veranderen, maar begin nou eerst eens met het accepteren van feiten. Het is gebeurd, en als je het anders wil, echt wil, dan komt dat daarna wel. Nu eerst jezelf een klein beetje liever gaan vinden, niet teveel in één keer willen. Wees je beste vriend, of vriendin en werk aan zelfliefde. En als dat woord een brug te ver is, wees gewoon wat liever voor jezelf.

Je bent namelijk perfect zoals je bent, en het kan altijd een beetje beter (en dat hoeft niet)

Wil je hierover meer weten? dan kan ik je ‘verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz hartelijk aanbevelen. En wil je hierover met mij verder praten dan weet je me te vinden 0614460733

En denk je nu: “wat stom”? Geeft niks, mag best!

Geniet!

Hier nog een leuk liedje, misschien aardig als dagopening 😉

zelf systeemopstellingen ervaren

boek een systeemopstelling

laten we helen ipv symptomen bestrijden

meer
verhalen