blue and clear body of water

De onderstroom

Op de wereld zijn er domweg twee zaken. Zichtbare en onzichtbare. Datgene wat we met onze zintuigen waarnemen dingen die ‘echt’ zijn. En dingen die we niet zien, maar er wel zijn. Emoties bijvoorbeeld of gedachten. Ik heb het ook wel eens over ‘de bovenstroom’ en de ‘onderstroom,’ ‘aards’ of ‘spiritueel,’ ‘yin’ of ‘yang’ Enfin, je begrijpt wat ik bedoel.

Inmiddels is er in onze maatschappij steeds minder ruimte voor de emotie. Problemen worden rationeel benaderd en liefst ook rationeel opgelost. Die onderstroom wordt gewoon genegeerd. Ik wat voorbeelden geven: Een vriendin heeft zoveel last van een psychische ziekte dat ze op een bepaald moment gedwongen moest worden opgenomen. Ze zorgde niet goed voor zichzelf, zag dingen die er niet zijn enz. Na een aantal verplaatsingen is ze opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Gedwongen dus, met een rechter die ze moet zien, met andere patiënten (sommige best wel eng, eerlijk gezegd) Met een vrijwel lege kamer, kortom hard en koud. Voor alle duidelijkheid ik heb hier geen oordeel over, we doen ons best. In alle eerlijkheid als ik daar binnenkom krijg ik echt een heel naar gevoel, een heel erg onprettige sfeer die daar hangt.

Bijna dagelijks krijgen we belletjes en appjes. De poes wordt niet goed verzorgd, we proberen haar huis onder te verhuren, junks willen haar spullen stelen. Zoals je ziet zijn al deze ‘wanen’ direct terug te leiden tot haar huidige situatie. De oplossing? Ik weet het niet. Wat ik zeker weet is dat een plek in de natuur met een beetje toezicht, haar eigen kat en af en toe een knuffel. Wat liefde en zachtheid haar meer zou helpen op dit moment.

Maar alle problemen die er zijn in de zorg, die mensen met alle zuivere intentie hebben willen oplossen hebben geleid tot een systeem waarin de patiënt niet geholpen wordt. Sterker nog die het probleem vele malen erger maakt.

Ander voorbeeld. Elon Musk bedenkt Superchargers. Gratis voor de eerste model S rijders. Wat gebeurt er in Nederland? Er zijn eigenaars die alleen nog maar bij een supercharger laden, elke dag, terwijl ze thuis kunnen laden. Elon snapt er niks van. Hoe kan iemand elke dag een half uur of langer in de auto gaan zitten terwijl hij dan andere dingen had kunnen doen. Die kosten van dat laden zijn misschien een euro of 6 dus, rationeel lijkt het inderdaad niet de allerbeste deal. (waarschijnlijk verdient de eigenaar van een Tesla model S iets meer dan 12 euro per uur) Bovendien Elon zelf vindt zijn tijd ongetwijfeld nog veel waardevoller.

Dus in al zijn modellen en berekeningen had hij deze optie niet eens bedacht, dit kon voor hem gewoon niet waar zijn. Die mensen trouwens, die vinden het heerlijk om vanuit werk even stil te staan, geen collega’s kinderen en partners. Even tijd voor jezelf. Dus niet alleen je auto, maar ook jezelf opladen. O ja, en we zijn natuurlijk wel Nederlanders dat ook.

Vroeger werd een tribe geleid door de ‘chief’ en deze werd geadviseerd door de ‘sjamaan’ deze sjamaan was van het voelen, van de onderstroom. De chief nam de beslissingen en nam daarin de adviezen en teksten van de sjamaan mee. Koning Arthur had Merlijn, en natuurlijk tovenaars bestaan niet, en geesten zijn een manier om iets aan te duiden waar we geen andere woord voor hebben. Waarschijnlijk zitten ze in onze geest, maar waar die precies zit weten we dan ook weer niet.

We willen zo graag controle hebben over ons leven dat we de magie maar een beetje weg hebben gerationaliseerd.

We geloven niet meer in het onzichtbare, terwijl onze emoties en gedachten toch vooral ons handelen sturen. We geloven niet in het onzichtbare, behalve in het economische model, in bedrijven, in grenzen, in het huwelijk, in geld en nog heel veel andere concepten die echt niet meer dan een idee zijn. (en daarmee echt geworden)

Ik geloof dat als je problemen wil oplossen je op zijn minst zal moeten kijken naar de onderstroom. Mensen die het heel druk hebben help je niet met een cursus time-management. Echt niet. Die help je met minder werk, met meer collega’s of met het besef dat ze zich druk maken (en het misschien niet hebben)

Ik besef me terdege dat deze tekst alle kanten op meandert en dat is logisch, als je dit begint te herkennen zie je het de hele dag overal in terug. Ik pleit voor de terugkeer van de Sjamaan, misschien een CSO naast de CEO.

Laten we de angst voor irrationele beslissingen loslaten, want wat uit het recente verleden blijkt is dat rationele oplossingen problemen vaak groter maken. Dus, wat mij betreft een beetje meer liefde en veel meer vertrouwen. Mensen zijn namelijk hartstikke leuke wezens die een hoop hebben aan ons bewustzijn, maar af en toe datzelfde bewustzijn met zichzelf op de loop laten gaan. Dus, iets beter voelen (kijken naar de onderstroom) en dan oplossingen (in de bovenstroom) die de onderstroom positief beïnvloeden. Iets meer vertrouwen en liefde.

Wil je hier eens over doorpraten? Heb je zin om me mee te laten kijken naar jouw of jullie probleem? Ik doe het heel graag. Ik heb zoals elke een moderne sjamaan een telefoon: 0614460733

zelf systeemopstellingen ervaren

boek een systeemopstelling

laten we helen ipv symptomen bestrijden

meer
verhalen