selective focus photography of black Buddha figurine on green leaf

Bewust zijn!

Er gaan filmpjes rond waarin ‘het virus’ tegen ons praat. Dat is lief en artistiek en totale onzin. Het Virus wil ons niets vertellen. Het Virus heeft namelijk geen bewustzijn. Het is gewoon een virus. Een virus die doet wat virussen doen. Zichzelf zoveel mogelijk vermenigvuldigen. Dat is niet gemeen van het virus, of slim. Dat is precies zoals het is.

Wij zijn met elkaar wel in staat om lessen te leren, want wij hebben namelijk wel een bewustzijn. We kunnen kiezen (of zo voelt dat in ieder geval)

Op dit moment staat ons oerbrein zo ongeveer aan het roer. Dat oerbrein wil maar één ding; Zoveel mogelijk laten zoals het is. En dat, dat gaat nou net even mis. Alles verandert en niet een klein beetje ook. Onze reactie: Vechten, Vluchten of Bevriezen. Collectief, nu met z’n allen. En dat is helemaal ok, zo zijn we geprogrammeerd. We bevriezen nu met z’n allen een beetje, om de mensen die ziek worden te kunnen behouden. Om onszelf te beschermen om te overleven.

Nu een kleine twee weken onderweg, een week in semi-lockdown, begint de adrenaline een beetje te verdwijnen, is het constante zoeken naar informatie vervelend aan het worden en is de enorme drive om zinvol bij te dragen ook niet meer de hele tijd daar.

Wat nu? tegenover angst staat liefde. Dat is ook een heel krachtige raadgever. En daar waar angst automatische reacties oplevert; Vechten, Vluchten, Bevriezen, daar zul je om acties die bij liefde horen uit te voeren zelf bewuste keuzes moeten maken. Aan de liefdeskant zitten zaken als Communicatie, Accepteren en Verbinden.

Stel jezelf vragen. Het liefste vragen in de categorie van Byron Katie. Doe het onderzoek en als je twijfelt, vertel dan dat je twijfelt. Deel geen onzin, laat je niet gek maken. En maak anderen niet gek. Accepteer de situatie voor wat het is. Er is een virus, mensen kunnen ziek worden en we kunnen als we niets doen ons gezondheidsysteem overbelasten. Systemisch zijn er duizenden redenen en oorzaken te bedenken, maar daar kunnen we nu niets aan veranderen. We kunnen wel kiezen voor zachtheid en begrip. We kunnen kiezen om als we straks weer gaan bouwen een paar nieuwe dingen te proberen. (Een enorm experiment met basisinkomen begint volgens mij nu al vanaf 1 maart, het heet alleen anders) En reik uit naar anderen. Bel, zoom, schrijf. Oordeel niet (ook niet als ze per ongeluk op 1 meter afstand komen) We zijn nu echt even op elkaar aangewezen.

Deze tijd maakt mij nieuwsgierig, maar dat was ik al. Het maakt me onzeker, blijkbaar was ik dat ook al. Het maakt me nederig, ik geloof niet dat ik dat was. Het maakt me onrustig, open, verdrietig en meer. Dat is niet wat het virus van plan was, dat is gewoon wat gebeurt. De laatste dagen heb ik heel vaak geantwoord op de vraag: “hoe is het met jou?” “Op dit moment, in het Nu is alles goed”

Het systeem verandert, wij zijn deel van dat systeem. Laten we de liefdeskant kiezen, zodat we als we weer gaan ontwikkelen samen iets gaan maken dat mooier is dan dat het was. Noem het duurzaam. Noem het circulair, maar maak het mooi. Wees lief, wees zacht, ontdek wat er allemaal is een de ruimte die nu ontstaat. Ga als je toch binnenzit maar eens bij jezelf naar binnen.

als je met me wil praten, je bent welkom. Tijd genoeg! 0614460733

zelf systeemopstellingen ervaren

boek een systeemopstelling

laten we helen ipv symptomen bestrijden

meer
verhalen