Beeld vs Realiteit

In deze post ga ik je om hulp vragen. Vrij concreet. Om bij die hulpvraag te komen moet ik eerst wat dingen die nu alleen nog in mijn hoofd zitten met jullie delen.

Al meer dan 25 jaar verdien ik mijn inkomen voornamelijk vanuit mijn rol als improvisatiecabaretier. Bijna iedereen in mijn netwerk kent me vanuit die rol en gelukkig is er zoveel vertrouwen in de kwaliteit van die rol dat iedereen inmiddels wel de waarde inziet van dit ‘product’

Vanuit waarde kun je stellen dat ‘de nar’ een belangrijke bijdrage levert aan het benoemen van wat er zoal speelt. In die rol als cabaretier mag je zeggen wat je denkt en ziet en vervolgens kun je, als toeschouwer zelf besluiten of je wel of niet dingen gaat veranderen. “het is toch maar een grapje” of “mmm daar zit wel iets in”

De afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen. Een vrij intensief traject qua persoonlijke ontwikkeling gevolgd en veel geleerd over hoe ons brein werkt.

Één van de mooiste zaken die ik heb geleerd is het kijken naar ‘het systeem’ of beter nog naar alle systemen waar je deel van uitmaakt. Door het gebruiken van (familie)opstellingen, ik kwam er steeds meer achter dat de competenties die ik heb ontwikkeld met het spelen van geïmproviseerde voorstellingen 1-op-1 te gebruiken zijn met het begeleiden van een opstelling. Een open houding, accepteren, benoemen, eerlijk en zonder oordeel je gevoel vertrouwen. Het lijkt een enorme stap; van cabaret naar systeemopsteller, maar geloof me het is bijna hetzelfde…

Van ‘nar’ naar ‘sjamaan.’ is dus volkomen logisch (in mijn hoofd.)

Ik geloof enorm in de kracht van systemisch werken. Domweg zonder oordeel kijken naar patronen, zien dat de ellende die jij ervaart misschien helemaal niet jouw ellende is. Dat we allemaal ons verhaal meedragen en allemaal ons best doen om een zo goed mogelijk leven te leiden. Dat we in essentie gewoon goed zijn en liefde willen geven en ontvangen. (En daar vaak door allerlei belemmerende overtuigingen niet meer in geloven) Dat jou niks is ‘aangedaan’ en dat je verder kan waar anderen zijn gebleven. Het is kortom echt fantastisch, waardevol en effectief.

Nog mooier vind ik deze methode bij bedrijven. Teams die vastzitten, die slecht communiceren, waar het niet ‘stroomt’ Meestal wordt er dan door experts gekeken naar rationele problemen. (Datgene wat je kan zien) en de onderstroom (Die je niet kan zien) wordt vaak buiten beschouwing gelaten. Tja, de meeste rationele problemen hebben irrationele oorzaken. Met interventies die de onderstroom positief beïnvloeden kom je vaak een stuk verder. En beginnen met een opstelling, zodat iedereen zelf kan ontdekken welke dynamiek er speelt is een supergoed idee. En dat hoeft helemaal niet heftig of zwaar te zijn. Sterker nog de competentie humor is bij mij ook best goed ontwikkeld. Zien wat de oorzaken in de onderstroom zijn kan zo ontzettend opluchten.

Terug naar mijn vraag. Mijn netwerk kent me als ‘de cabaretier’ ik wil graag aan de slag als ‘systeemopsteller’ Voor mensen die me kennen is het dus best gek om aan mij te denken als een team ff niet zo lekker gaat. Waarom zou je daar een grappenmaker voor vragen?

Dus dan nu de vraag:

Wie kan en wil me introduceren bij bedrijven en organisaties die zich bezig houden met organisatieontwikkeling, change-management en andere team-gerelateerde zaken?
Wat ik voor me zie is het volgende: Een klant komt met een gedefinieerd ‘probleem’ en in plaats van daarop heel erg door te vragen en een traject te starten rondom dat probleem, ga ik een paar uur met dat team aan de slag met opstellingen. Hierna is er een gezamenlijk beeld over de manier waarop een team functioneert, wat er in de weg zit, welke overtuigingen en aannames er zijn. Vanuit daar kan er een richting bepaald worden waarheen we willen bewegen. Zo wordt zichtbaar wat nooit wordt uitgesproken en kan er een effectieve interventie op de onderstroom plaatsvinden. Natuurlijk doe je daarvoor iets zichtbaars. Dit werkt sneller, goedkoper en veel fijner.

Volgens mij een super effectieve manier om te werken. Een paar pluspunten nog, ik spreek de taal van bedrijven, ben spiritueel, maar niet zweverig en ik voel dat de tijd meer dan rijp is voor deze manier van werken, laten we stoppen met de bullshit en ruimte maken voor datgene wat er echt toe doet.

Als je tot hier bent gekomen, hartstikke bedankt en ik hoop dat je me kan en wil helpen!

Heb je trouwens echt geen idee wat systemisch werken is? Heb je nog nooit gehoord van (familie)opstellingen, maar maakt het je wel nieuwsgierig bel me gerust ik leg het je graag helder en concreet uit!

je kunt me bereiken op 06-14460733 of mailen naar erik@mier.nl

zelf systeemopstellingen ervaren

boek een systeemopstelling

laten we helen ipv symptomen bestrijden

meer
verhalen